Introduction

Vélemények

Dr.Kovács Béla

Először is szívből gratulálok honlapjához és az ott található igen értékes információkhoz, melyeket ma már minden...
tovább

Dr. B.Á.

Köszönjük a szombati szemináriumot, nagyon hasznos volt! Bevallom, félve mentem el, pláne hogy Norbinak nem sok...
tovább

Dr. Kollár László

Szerintem nagyon hasznos volt, és nagyon jó a stílusod. Tetszett az hogy ilyen sok különböző ember jött össze....A...
tovább

Bódiné Angéla

Nagyon tetszett az egész napos program, nem nevezném előadásnak, mert annál sokkal több volt azzal, ahogy együtt...
tovább

Dr. Saáry Kornélia

Úgy érzem, a nap folyamán fokozatosan összeállt, hogy mit kell tegyek ahhoz, hogy az eddigi döcögősen menő...
tovább

Iszak Adrienn

Köszönöm a hatékony napot, a segítséged, a szakmai tapasztalataidat, amit az egészségügyimarketing szemináriumon...
tovább

Dr. Vecsey Annamária

Kedves Krisztina! Azt gondolom, az utóbbi idők egyik legjobb döntése volt, hogy az általad tartott szemináriumra...
tovább

Bótáné Kádas Ella

kineziológus, pedagógus Életem első marketing szemináriumán olyan nagy mennyiségű, magas színvonalú és...
tovább

Dr. Sebestyén Andrea

Kedves Kriszta! Lényegre törő, gyakorlatias, motiváló volt az előadásod -egészségügyben dolgozóknak is érthető...
tovább

dr.Schwartz Edit:

Kedves Kriszta! Bár semmi marketinges előképzettségem eddig nem volt, neked köszönhetően rengeteget tanultam.Jól...
tovább

Pető Ágnes

Kedves Krisztina! Amióta az Oktató és Egészségfejlesztő Kft-t megalapítottuk, még nem volt alkalmam olyan marketing...
tovább

Domokiné Bordás Katalin

Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy résztvehettünk az előadásodon. Mindenképpen hasznos volt és megerősített abban,...
tovább

Dr. Sebestyén Andrea

Kedves Kriszta! Lényegre törő, gyakorlatias, motiváló volt az előadásod -egészségügyben dolgozóknak is érthető...
tovább
További vélemények

Egészségügyi szolgáltatások indításának előfeltételei

Sorozatunk első részében már megbeszéltük miért van szükség egészségügyi marketingre, most ahhoz szeretnék hasznos tanácsot adni, hogyan kezdjünk hozzá úgy egy egészségügyi szolgáltatás felépítéséhez, (pl. rendelő nyitásához), és egy ehhez hátteret adó vállalkozás indításához, hogy később minél kevesebb kellemetlen meglepetésben legyen részünk.

Letölthető: Az egészségügyi szolgáltatások indításának előfeltételei.pdf

Általában az újonnan alakuló vállalkozásokat az APEH kiemelten figyeli. Előfordulhat, hogy az ÁNTSZ nem ad engedélyt, a fogyasztóvédelem eljárást indíthat, feljelenthet a konkurencia, nem lesz elég bevétel, nem biztos, hogy a meglévő kliensforgalom biztosítja a vállalkozó megélhetését. A legrosszabb esetben akár tönkre is mehet és bezárhat. Ezt elkerülendően vegyük végig a legfontosabb lépéseket. Javaslatom, hogy írjunk össze mindent, ami eszünkbe jut, ilyenkor még nincs jó és rossz ötlet. Ne maradjon ki semmi lényeges, rendszerezzünk, majd később szelektáljunk, mikor már pontosan tudjuk, mit akarunk.

A vállalkozás indításának motivációja

Megszületett a nagy ötlet és az elhatározás: például rendelőt nyitok és beindítom magánpraxisomat. Nagyon fontos a jó ötlet, de mint tudjuk minden ötlet annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle és az sem mindegy hogy hogyan. Először is nézzünk magunkba és lássuk, mi motivál minket abban, hogy vállalkozzunk. Mik a személyes erősségeink és gyengeségeink. Erre szükségünk lesz, később visszatérünk rá a marketingkommunikációnál. Fontos a motiváció, mert akinek „csupán” annyi a motivációja, hogy gyógyítani akar, segíteni az embereken, „meg akarja menteni a világot” nem árt, ha jó anyagi hátérrel rendelkezik, hogy mindezt valamiből megvalósítsa. Ha viszont nem csak „hobbiból” szeretne dolgozni, hanem egy profitot termelő vállalkozást szeretne működtetni fontos, hogy tervszerűen dolgozzon és stratégiákban gondolkodjon. Tudnia kell: hol van most (helyzetelemzés), hová akar eljutni (célkitűzések), mi módon jut el oda (stratégiaalkotás), hogyan biztosítja, hogy eléri a célját (cselekvési programok), tudnia kell megvalósítani azt, és folyamatosan ellenőrizni, értékelni. Az egész vállalkozást az üzleti terv foglalja keretbe.

Szakmai feltételek, engedélyek, előírások áttekintése

Az előírásoknak megfelelő működés, az éves ellenőrzések problémamentes lebonyolítása érdekében nézzünk alaposan utána, hogy az adott szakmában milyen hivatalos engedélyekre van szükségünk, a mi szakképesítésünk megfelel-e az előírásoknak. A rendelőnek kiszemelt hely alkalmas-e a tevékenységünk végzésére. Újonnan épülő rendelők esetében létfontosságú, hogy az önkormányzati építésügyi hatóságok előzetesen értékeljék a műszaki terveket, és azok összhangban állnak-e a hatályos jogszabályokkal és a helyi rendezési tervvel. Rendelők átalakítása esetében szintén fontos az önkormányzattal együttműködni, hogy az átalakítást követően a szakhatósági engedélyezési folyamat gyors és problémamentes legyen. Az önkormányzat végleges hozzájárulása feltétele az ÁNTSZ engedély sikeres kiadásának. A végleges ÁNTSZ engedély kiadását megelőzi a tűzoltóság írásbeli hozzájárulása a rendelő üzemeltetéséhez. Tehát a rendelőnek tűzvédelmi szabályzatot kell készíteni. Még mindig nem vagyunk kész, mivel az ÁNTSZ a működési engedély kiadásától számított egy éven belül a rendelőtől megköveteli a kockázatbecslés elkészítését és annak évenkénti felülvizsgálatát, ami a rendelő felelős vezetői számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen munkavédelmi szempontból ők felelnek a rendelőben dolgozókért. Tevékenységtől függően eszközöket, orvosi műszereket szerezhetünk be, melynek szintén feltétel rendszere van. Először a készülékről kell informálódni, meg kell nézni rendelkezik-e CE tanúsítvánnyal, ami azt jelenti, hogy az Európai Unióban forgalomba hozható. Másodsorban meg kell nézni a besorolását, például orvosi műszer-e. Ennek tudatában a helyi ÁNTSZ ad megfelelő felvilágosítást arról, hogy az adott műszer adatai és a terapeuta legmagasabb fokú végzettsége alapján, milyen tevékenység végezhető a készülékkel és egyáltalán dolgozhat-e a műszerrel. Amennyiben minden rendben van az ÁNTSZ szakmai működési engedélyt ad ki.

Vállalkozási forma kiválasztása, induló tőke meghatározása

A fentiekből látnunk kell ötletünk megvalósításához melyik vállalkozási forma lesz a legkedvezőbb. Ehhez feltétlenül vegyük igénybe ügyvéd és könyvelő segítségét, hiszen minden eset egyedi. Nem biztos, hogy ami a konkurens cégnek megfelelő vállalkozási forma volt az nekünk is az. A cégalapításhoz, a társasági szerződés, a munkavállalói szerződés, esetleg a rendelőnk bérleti szerződése megírásához feltétlenül szükségünk lesz ügyvédre. Óvakodjunk a túl olcsó megoldásoktól, érdeklődjünk mennyi a reális ár. Ebben nagy segítségünkre van az internet, hiszen gyors informálódást tesz lehetővé. Egyedül vagy társakkal is belevághatunk egészségügyi vállalkozásunkba, melynek előnyeiről és hátrányairól, pl. a felelősség kérdése, induló tőke összeadása, szakmai szellemi társ, szintén tanáccsal szolgálhat egy jó ügyvéd és könyvelő.

Mielőtt belevágunk vállalkozásunkba becsüljük fel mennyi fedezet áll rendelkezésünkre. Nagy valószínűséggel a szolgáltatás bevezetési időszakban kevesebb bevételünk lesz, viszont költségeink annál inkább. Később látni fogjuk az üzleti tervezésnél, hogyan készül a pénzügyi terv, mely segít a likviditásunk megőrzésében.

Tervezés

Munkám során két féle típusú vállalkozóval találkoztam. Van, aki tudatlanul különösebb tervezés nélkül belevág és sikerül neki. Belevág, mert nem látja a veszélyeket és buktatókat és ezért félelem nélkül gátlástalanul végig viszi az elképzelését, és ha szerencséje van akár sikerülhet is neki sikeres vállalkozóvá válni. Rájuk jellemző a tűzoltás, mindig a felmerülő problémákkal foglalkoznak, nem merülnek bele a részletekbe.

A másik típus, aki tervez, vagy megtervezteti vállalkozását profi szakemberrel. Itt előfordulhat, hogy pont a sok előre látható dolgok miatt nem mer belevágni, holott ezek kiküszöbölhetőek lennének. Inkább papíron kövessünk el hibát, mint a saját vállalkozásunkban.

Ha vállalkozunk, akkor üzleti tervet kell készíteni, mindegy, hogy egy multinacionális cégről beszélünk vagy egy egyszemélyes vállalkozásról. Az üzleti terv felépítéséről és ehhez kapcsolódó gyakorlati tanácsokról sorozatunk következő részében írunk.

Horváth Krisztina

marketing szakértő

egészségügyi marketingoktató

Letölthető: Az egészségügyi szolgáltatások indításának előfeltételei.pdf

Jelentkezem a képzésre!

 


Vissza a nyitóoldalra

Legfrissebb hírek

Egyedülálló műtéteket végez egy magyar orvos

0922
Sokan azt gondolják, a visszeres láb csupán esztétikai kérdés, pedig idővel a kidudorodó erek vénás elégtelenséget, sőt,...tovább

Fogászati szakasszisztenst keres a Fehér Dent Esztétikai Fogászat

0810
Fogászati szakasszisztenst keres a Fehér Dent Esztétikai Fogászat tovább

A nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik.Teszteld magad, hogy hordozod-e a...

0628
Napsütés, bulik, dögös pasik – de nem árt akkor is óvatosnak lenned, amikor önfeledten beleveted magad a nyári kalandokba....tovább

A nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik.Új módszer a HPV-vírus...

0628
Bár a közvélemény a méhnyakrák kialakulásával kapcsolatban hallott eddig a HPV-vírusról, valójában számos daganatos...tovább

KONFERENCIA AJÁNLÓ

0422
III. Egészséggazdaság Konferenciatovább

ÁTADTÁK A VETSCAN KISÁLLAT DIAGNOSZTIKA KÖZPONTOT

1210
Nagy térerejű, kifejezetten a kisállatok vizsgálatára koncentráló MR-berendezést adtak át a VetScan Kisállat Diagnosztika...tovább

KKV Marketing Gyémánt díjasok lettünk!

1126
A Magyar Marketing Szövetség által kiírt 2015. évi Országos KKV Marketing Díj pályázatára benyújtott VP-Med...tovább

„Tízezer lépés” – sikert szült az összefogás a Csongrád megyei...

1120
Zárórendezvényéhez érkezett az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című,...tovább

A Vezér Állatorvosi Központ a Kamarai Állatorvos című szakmai...

1008
A Kamarai Állatorvos című szakmai folyóirat partnerünket, a Vezér Állatorvosi Központot mutatja be aktuális számában....tovább

Egy lépés az egészségünkért 4. – Bosnyákovits Tünde: Járási szintű fejlesztés...

0903
A megyei tiszti főorvos szerint különös figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű kisebb településekre, hiszen az...tovább
További híreink
Ugrás a lap tetejére